دلیل گرانی ها در ایران/ تحریم یا عدم مدیریت هیجانات!؟
دلیل گرانی ها در ایران/ تحریم یا عدم مدیریت هیجانات!؟
یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه تحریم جنگی خاموش همچون حمله هیروشیما است، گفت: مهمترین دلیل گرانی کالاها رهم خوردن عرضه و تقاضاست.

به گزارش افلاکیون به نقل از صدای ایران، دکتر محمدحسین عمارتی کارشناس مسائل اقتصادی  گفت: امروز متاسفانه هر روز با کمبود نیازهای اساسی مردم روبه رو هستیم و این باعث شده است مردم جامعه بیش از پیش استرس زیادی را متحمل شوند.

وی با اشاره به گرانی هر روزه کالاها گفت: در این خصوص دلایل زیادی وجود دارد اما اگر بخواهیم به مهمترین آن ها بپردازیم می توان اشاره کرد وقتی مفهوم عرضه و تقاضا خدشه دار می گردد شاهد گران شدن کالا خواهیم بود، هرچند دلال ها نیز در این موضوع دخالت دارند ولی مهترین دلیل، برهم خوردن عرضه و تقاضاست.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: به عنوان مثال چنانچه فرض کنید تولید ماهانه رب در کشور مثلا ۱۰۰۰ قوطی می باشد در یه بازده زمانی با شایعات نبود یا گران شدن، مردم برای خرید هجوم آورده و طبیعتا بیش از تولید تقاضا دارند یعنی تقاضا در لحظه بیش از ۱۰۰۰ عدد می باشد. در اینجا تولید کنندگان و دلالان با سو استفاده به راحتی اقدام به گران تر کردن نموده و به هدف خود می رسند.

عمارتی بخشایش افزود: مثال فوق برای کالاهای زیادی در کشور در حال حاضر حکم فرماست. امروز شاهد صف مرغ هستیم شاید باورش کمی سخت باشد ولی چون ۱۸۵۰۰۰ ریال شده است بعضی از مردم درصدد هستند هرجور شده ۳ عدد مرغ بخرند. در حالی که در حالت عادی همواره به اندازه نیاز یک یا دو عدد خریداری می شد. اما امروز در صف های طولانی می ایستیم تا مرغ ارزان بخریم ولی دریغ از این موضوع که خودمان داریم به گرانتر شدن آن دامن می زنیم.

وی ادامه داد: گوشت را با کارت ملی می خریم. اما آیا فکر کرده ایم که نیاز است هیجانات را کنترل کنیم و بهینه خرید کنیم و عرضه و تقاضا را برهم نزنیم تا هم کالا موجود باشد و هم گران نشود!

این کارشناس مسائل اقتصادی خاطر نشان کرد: در رابطه با سو مدیریت توجه شما را به مثال زیر جلب می نمایم. برای مثال نهاده های دامی به شرکت های مربوطه با ارز دولتی داده می شود تا مرغ تولید کنند اما در این بازار نه تنها اقدام به تولید نکرده بلکه متاسفانه با قیمت بالاتری این نهاده دامی را به اندک تولید کنندگان واقعی مرغ می فروشند.

وی افزود: بنابراین در اینجا سو مدیریت دلیل این اتفاق تلخ بوده، چرا که اگر نظارت دقیقی بر روی تحویل و تولید و خروجی نهاده دامی در یک مرغداری صورت پذیرد و ناظران حضور داشته باشند که نهاده های تحویلی به مرغ تبدیل شده و روانه بازار شده است دیگر شاهد این اتفاق نخواهیم بود. یا مورد مهم دیگر این است که چرا دولت نباید تامین نهاده های دامی را برای دو سال تامین تا شاهد این گونه مشکلات نشویم.

عمارتی بخشایش ادامه داد: عدم پیش بینی دقیق در تولید نیز دیگر ایراد وارده بر مدیریت فعلی کشور است، چرا که منتظر آن هستیم تا کمبودی پیدا شود تا به دنبال آن برویم. امروز روغن، فردا رب، برنج، گوجه …. و در پایان موضوع تحریم که دیگر جای بحث ندارد ، جنگی خاموش ولی ویرانگر چون حمله هیروشیما است.

وی ادامه داد: البته این اتفاقات نقاط قوت هم دارد، چون می تواند پتانسیل های داخلی را فعال کند. ولی نقاظ ضعف آن بسیار چشمگیر و ویرانگر است. ضربه مستقیم به معیشت مردم، ایجاد پیدایش قاچاق کالاهای وارداتی، برهم خوردن تعادل بازار ارز و کالا، بخشی از ویرانی های این پدیده خاموش است.

این کارشناس مسائل اقتصادی خاطر افزود: امروز دنیایی نیست که بتوان بگوییم درها را باید بست بلکه دهکده و جامعه ی جهانی بهم نیاز دارند، حتی کشورهای دور افتاده که شاید نام آن ها هم به گوش نخورده در این دهکده نقش دارند.